Inte märkbart rör sig Bitcoin System och vad som 2017 kändes som stratosfären känns nu som ingenting.

Den här saken var på $ 3000 bara några månader tillbaka i mars 2020 och december 2019, med den nu på $ 16.000.

Enorm ökning, men det känns inte som en snabb uppgång. Det känns inte ens riktigt. Det är som att det här är normalt. Detta är minst. När den verkliga euforin, den verkliga stratosfären, det otroliga priset, upp och upp varje dag, tristess att säga det nya hela tiden högt eller sämre, tristess att lyssna på den historien om den killen med sitt slott där han och hans kryptorika vänner gör rika saker?

Till det har vi inget att säga för när är det dags att berätta, men vi har några teorier om varför detta stiger.

Den enklaste är att den föll för mycket och därmed fanns ingen kvar att sälja, med en säljsidans likviditetskris som sedan utvecklades.

Gruvarbetare var i grund och botten, på order av Nakamoto, tvungna att justera sina björnslag när deras stack halverades.

Vi pratar miljarder här och koden tog bort miljarder från gruvarbetare, vilket markerar potentiellt början på en ny cykel.

Guds pengar

En del av er kan ha funnits under den korta perioden då Sisis munstycken de egyptiska imamerna sa att bitcoin inte är halal, medan shejkar sa att det var, med Indonesien som avslutade debatten med att säga:

“Blockchain ger dig matematiska bevis på ägande och det är överlag mycket mer i linje med andan av islamisk ekonomi än några digitala fiatpengar.”

Gud i vår tid får skulden för vissa saker, men man kan lätt se religion som mer en blockchain egentligen, en sammanfattad storbok av mänsklighetens erfarenhet av de lektioner som generellt berättas genom metaforer, som förmedlas genom en verbal kedja, generation till generation.

Skuldbaserade pengar är verkligen inte en ny sak och dess sjukdomar är inte okända. Ingen överraskning att alla tre huvudreligionerna förbjuder skuldbaserade pengar och räntor.

Här kan du ha dina egna åsikter, vår poäng är något enkel. Bitcoin har vissa egenskaper som är självklart bra eller åtminstone om inte bra holistiskt, då bra som ett alternativ eller som ett alternativ.

Säkerheten i bitcoins utbud och det mycket rättvisa sättet på hur bitcoin initialt distribueras genom de fria marknadskrafterna vid gruvdrift, gör dess övergripande design till en neutral och en något objektiv mätare av värde.

Detta är nu ett erkännande som har gått bortom tekniker eller ideologer eller expertekonomer (rätt sort inte TV-propagandisterna). Och i denna cykel är det kanske den verkliga anledningen till att detta stiger.

Kraftpengar

Var ligger verklig makt? Naturligtvis i pennan. En viss typ av penna. Den som kan avslöja objektiv verklighet i allmänhet genom idéer, eller sanning som mer fördunklat kallas.

Det finns en anledning till att varför en del av pennan mördas och varför sådana handlingar ofta kan framkalla revolutioner. Du dödar inte gudar.

Därefter ligger makt i banker som samordnar genom Bank for International Settlement (BIS) och andra öppna hemliga forum där en dynamisk beslutsprocess inte ofta avslöjas.

Sedan finns det minibankerna. Hedgefonderna, familjens förmögenhetskontor, och beroende på deras tillgångar, pensionsfonder.

Vi tror inte att pensionsfonder är här. Kanske dabla, röra vid vattnet, något rädd, men ingenstans började vara här, än mindre att göra det systematiskt.

Sedan ligger verklig makt i ett dubbelt system av något gigantiska företag och staten.

Företagen har skyldigheten att i allmänhet beordra människan från 9-5 att producera och så skapa rikedom, med en mycket liten del av den rikedomen som nu hittar sin väg mot detta utrymme.

Diversifiera

Företag sitter råkar på massor av kontanter i en tid då fiatpengar devalveras med den högsta hastigheten på ett sekel eller mer och för Amerika, i den högsta takt sedan 1800-talet när ordet “inte värt ett kontinentalt” uppstod.

Några av dem tar därför vad som för dem verkar som en riskabel satsning på att diversifiera till bitcoin. Square, Microstrategy, kanske andra företag som inte har meddelat, är bland dem.

Oavsett om det här är outliers eller en trend är inte alltför tydligt förutom att det är mer troligt än annars att svaret i styrelserum skulle vara en titt på ‘är du nötter’ om du föreslår diversifiering till bitcoin.

Ändå är det precis vad alla akademiska artiklar som har tittat på bitcoin som en investering föreslår, och ja, vi tror inte heller på det, särskilt inte när vi rapporterar om dem under björnåren.

Men det är vad uppgifterna säger, och det är upp till alla att välja mellan data eller känslor, särskilt nu när dessa akademiker har visat sig ha något rätt.

Här är temat mycket större än företag. Det är faktiskt alla som har investerbara besparingar.

Diversifiera, är vad vi fick veta 2018 rådgivare berättade för sina kunder, lägg 1% i bitcoin.

Bör det vara 10%? Och ännu viktigare: gav de verkligen sådana råd? Kanske här och där, men det finns ingen bra indikation på att detta är någonstans nära systemisk rådgivning.

Men även ljus tar några minuter att nå jorden, så det här tar naturligtvis tid. Månader, år, och det är inom USA, för att inte säga något om något ganska avancerat som Sydafrika.

Uppta

I början av förra seklet fanns det fortfarande guldpengar i omlopp.

Detta fasades gradvis ut, men på många olika regeringars europeiska kontinent överlämnades dessa guldmynt av de äldste till sina söner och döttrar.

De senare var inte riktigt medvetna om att dessa mynt var dagliga pengar, men de var medvetna om deras tidigare värde och om deras ökande värde.

Men i slutändan fick fattigdom många av dem att byta ut sådana pärlor mot en ren TV, om än en helt ny sak då eller andra fördärvliga saker.

Och alltså idag är det helt glömt vad pengarnas värde är och till och med vad som är pengar, men inte där det verkligen betyder något.

Centralbanker gör fortfarande affärer med varandra i guld. Regeringar staplar fortfarande guld. De vet att det är pengar.

Men genom denna process av en ”kunnig” generation som överför värde till en ny som inte känner till dess värde har guld gradvis gått till händerna på väldigt få, och främst banker.

De har vinklat guldmarknaden och något helt, så de har förmågan att till fullo ta reda på vad som är pengar till deras nöje.

Det händer precis så att de hamstrade och hörnade nu kan vara bara sten, för bitcoin är ganska överlägset guld, inte minst för att det inte ligger i bankernas händer.

Det är också överlägset eftersom vem som helst kan ha en bitcoingruva, var som helst i världen, snarare än att sitta fast vid ödet där jorden landade en guldgruva, som förmodligen togs över för länge sedan.

Därför har du Iran att bryta och använda bitcoin för import. I Venezuela blir bitcoin en mer vardaglig sak. I Argentina och många ställen är bitcoin på många sätt hur en del av dessa människor kan hålla sig från att falla.

Ändå är det inte lätt att veta värdet av bitcoin, värdet av en objektiv mätare av värde, för vår generation och till och med den för våra fäder har aldrig känt till något sådant.

Våra farfar har det, men deras tid är för länge sedan även om vi nu minns det mer medan vi möttes med detta digitala guld.

Denna funktion av en reservvaluta eller av riktiga pengar är en ganska kraftfull idé, särskilt på grund av dess globala natur och globala tillgänglighet.

Med den basen kan bitcoin underlätta internationell handel och det gör det i viss utsträckning en anledning till att den stiger, men skalan är inte i närheten av där den kan vara, vilket visas av det faktum att dess marknadsvärde fortfarande är relativt minus 300 miljarder dollar .

Det är ingenstans nära det eftersom det fortfarande är en väldigt ny sak som kräver och fortfarande kräver mycket infrastruktur, med en av dess största hinder att människor vet precis vad som är bitcoin.

Alla vet naturligtvis guld, men det var inte förrän för några år sedan att folk i allmänhet visste vad som är bitcoin och uppenbarligen i mer avlägsna områden kan du fortfarande hitta människor som inte gör det.

Så att bygga upp den infrastrukturen var historien hittills. Först nu när en mycket bas av den har skapats kan bitcoin flytta in i internationell handel, något som den börjat göra särskilt i år, men naturligtvis i relativt liten skala.

En skala som bör öka dock när fler anslutningspunkter skapas, med dess knackande effekter då mindre besvärliga samtal i företagets styrelserum eller faktiskt statskassasalar.

De nya pengarna?

Kanske lever vi alla i en bubbla, men man kan säga att en bubbla bildas där bitcoin är de riktiga pengarna.

Och många förändringar kommer från det, även grundläggande förändringar, i maktförhållanden och värdemätningar.

Världen förändras och den värld vi lämnar åt våra barn kommer att skilja sig mycket från dagens värld.

Hur olika och på vilket sätt kommer delvis att bestämmas av bitcoininnehavare som har rätt och privilegium att välja vad de ska finansiera.

För fiatens historia har bara varit en: de kollapsar. Under civilisationens årtusenden har det inte funnits någon annan historia.

Våra pund och dollar, euro eller yuans, kommer också att gå, och när de gör det kommer det att finnas bitcoin, och även om de inte gör det kommer det fortfarande att finnas bitcoin som berättar precis vad som är en dollar värd.

Detta är känt, men först nu. Och så är det nu som bitcoin går in i ett helt annat skede. Ett skede där det som var är inte riktigt vad som är, där vad som är pengar, skämmer inte bort svaret från bitcoin.

Valutan stiger alltså eftersom den går in i maktens hallar. Det har bara börjat göra det, men det kommer sannolikt att fortsätta sin omvandling från en kodarleksak till en kraftfull kraft.

By admin